Werken als zzp: Wat doe je zelf en wat besteed je uit?

op een laptop werken als zzp

Een eigen bedrijf starten, dat doe je natuurlijk voor meer zelfstandigheid. Je hebt een mooi idee waarmee je winst hoopt te maken en je wilt werken als zzp. Je wilt de concurrentie de baas zijn en met jouw ondernemingsplan kan niemand je meer tegenhouden. Toch zal je als zzp-er al snel tegen één bepaalde vraag aanlopen: Wat doe je zelf en wat ga je uitbesteden? Deze vraag is niet altijd makkelijk te beantwoorden. Kosten-technisch zal je als net startende ondernemer liever alles zelf doen. Niet te vergeten dat jij niet overal superieure kennis van hebt. Je zal toch een afweging moeten maken welke zaken jij beter kunt uitbesteden, al dan niet voor een klein prijsje. In dit artikel een aantal tips over de zaken die je wellicht beter kunt uitbesteden!

Branding

ICT-beheer

Juridische ondersteuning

Evenementen organisatie

Administratie

branding voor zzp-ers

Branding voor je bedrijf

Je eerste gezicht, je logo, je visitekaartje, je website en alles wat jij als eerste laat zien als het om jouw bedrijf gaat. Begin dan ook goed en besteed dit alsjeblieft uit. Meestal een eenmalige uitgave waar jij nog héél lang plezier van zult hebben als je gaat werken als zzp. Branding hoeft trouwens niet duur te zijn. Misschien ken je iemand die het voor een vriendenprijs wil doen, of heeft een collega ondernemer wel een goed adresje voor je.

ICT-beheer

Werken in de cloud als zzp-er

Voor jouw IT is het belangrijk om de afweging te maken of het niet verstandiger is dat iemand anders dat voor je beheert. Dat hangt helemaal af van jouw eigen ICT kennis en de mate waarin jouw onderneming afhankelijk is van de techniek. Werk je veel in de cloud? Heb je veel pc’s? Dan misschien toch beter uitbesteden aan een betrouwbaar ICT-bedrijf. Want jouw online veiligheid gaat natuurlijk voor. Dat is niet voor niets een groot issue voor de meeste mensen die een eigen zaak starten. Vanaf het moment dat je gaat starten als zelfstandige zul je al gebruik maken van software en hardware. Denk er dus vanaf moment één al aan hoe je jou IT gaat organiseren.

Juridische ondersteuning voor zzp

Tenzij jouw vakgebied iets met Rechten te maken heeft, is dit bij uitstek iets wat je absoluut zult moeten uitbesteden. Oké, nog één uitzondering: Je hebt een nichtje die Rechten gestudeerd heeft en je kosteloos wilt adviseren. Maar in alle andere gevallen zul je rechtshulp en juridisch advies moeten uitbesteden. Dus wees je ervan bewust dat je als ondernemer ook kwetsbaarder bent op bepaalde vlakken. Bijvoorbeeld als het gaat om copyrights, maar ook met contracten.

op een laptop werken als zzp

Evenementen organisatie

Niet iedere ondernemer krijgt hiermee te maken. Dat hangt helemaal af van wat voor onderneming jij hebt. Maar een evenement organiseren is niet iets wat je even doet. Het wordt vaak onderschat. Hier hebt je kennis en ervaring voor nodig, maar vooral ook een netwerk. Heb je geen van die drie, dan wordt het op zeker een lastig verhaal. Ook hierin kan je je laten adviseren of helpen door een mede-ondernemer die de drie punten wél heeft.

administratie

Administratie en boekhouding

Heb jij geen kaas gegeten van administreren? Je bent niet de enige hoor! Maar wel verstandig om dan iemand je te laten helpen met je boekhouding. Dit hoeft niet duur te zijn. Er zijn redelijk wat ondernemers die administratie van andere bedrijven uit handen willen nemen. De administratie doen is ook niet iedereens favoriete hobby. Je kunt er maandelijks een bedrag voor opzij leggen of je kunt tijdelijk hulp vragen aan iemand die je dingen uitlegt en advies geeft. Op die manier kun je het wellicht na verloop van tijd zelf en bespaar je weer in de maandelijkse kosten. Vergeet ook niet dat het laten doen van je boekhouding jou geld kan schelen. Iemand met verstand van cijfertjes kan jou een boel kostenbesparing opleveren.

Aanvullende vragen over dit artikel?

Stuur ze ons dan zeker even door via ons contactformulier. We vullen dit artikel graag aan met jouw input. Je kunt je ideeën ook in een reactie onderaan achterlaten. Kritische feedback is natuurlijk ook welkom. Alvast bedankt!