Zakelijk rijden als ondernemer: Alternatieven om van A naar B te komen

Zakelijk rijden als ZZP-er

Veel ondernemers zijn vaak onderweg. Maar zakelijk rijden is duur en niet iedere ondernemer kan het zich veroorloven. Ondernemen is, vooral in het begin, onbetaalbaar. Je moet flinke investeringen doen om je onderneming draaiende te houden en jezelf nog te kunnen onderhouden. Maar je zult toch ook naar klanten moeten en naar opdrachten. Je kunt hiervoor wel wat advies gebruiken, van de ene ondernemer naar de andere. Lees hier wat andere zzp-ers doen om zich te verplaatsen!

Naast de auto, kun je ook reizen met de fiets en het openbaar vervoer. In dit artikel lees je alle tips om dit betaalbaar te houden.

Zakelijk rijden als zzp-er met een auto

Soms ontkom je er niet aan. Sommige zzp-ers hebben echt een auto nodig. Deze kosten zou je op de volgende manieren in je offerte kunnen benoemen.

  • Als kilometer prijs in de vorm van een kilometervergoeding
  • Als vaste prijs, je berekend jouw gemiddelde reiskosten voor een opdracht
  • Verrekend in de totaalprijs van je uurtarief, dienst of product.
zakelijk rijden in een lease auto

Leasen

Een tweede manier om met een auto te reizen als ondernemer is door te leasen. Niet elke ondernemer ziet dit direct als optie terwijl het toch financieel voordelig kan zijn. Het hangt helemaal af van jouw business. Heb je wel eens gedacht aan shortlease? Waarschijnlijk niet. Als je veel pieken en dalen in je werk hebt, kan dit heel voordelig zijn. En je hebt als een auto met shortlease voor rond de €300. Ook handig als je tijdelijk wilt imponeren met een mooie wagen voor een bepaalde klant. Met zakelijk leasen heb je ook niet de zorgen en kosten van het onderhoud. Dat zit al in de prijs. Ideaal dus voor tijdelijke klanten of als je wel wat aanzien kan gebruiken.

Tankpas

Als je vaak gebruik maakt van zakelijk rijden, kun je ook overwegen om een tankpas aan te schaffen. Deze geeft helaas geen korting op brandstof, maar maakt het rijden in totaal wel veel makkelijker en aantrekkelijker. Sommige tankpassen bieden wat extra’s aan zoals gratis ruitenwisservloeistof of beurten bij de wasstraat. Met een tankpas hoef je geen bonnetjes meer te bewaren maar heb je online een handig overzicht voor de fiscus. Heel fijn als je veel rijdt, slecht bent in bonnetjes verzamelen en een hekel hebt aan de belastingaangifte.

Zakelijk reizen met het OV

Reiskostenvergoeding zzp

Wanneer je vaak met het openbaar vervoer reist naar je afspraken, kun je erover denken om je reiskosten door te berekenen in je uurtarief. Hierbij moet je wel bedenken wat dit doet met je totaalprijs. Als het klanten zal afschrikken, is het misschien niet de beste oplossing. Sommige ondernemers berekenen het pas op de factuur wanneer een dienst of product daadwerkelijk is afgenomen. Je berekent dan dus een soort reiskostenvergoeding in je prijs. Dit zal je dan wel duidelijk moeten communiceren naar jouw klant. Je zou het bijvoorbeeld op de offerte kunnen zetten. Denk er goed over na wat het met jouw business doet. Dat is voor elke zelfstandig ondernemer verschillend.

OV business card

Zakelijk reizen met de NS business card

Ook kun je reiskosten natuurlijk elk kwartaal van de belasting aftrekken. Een klus is het wel en daarom is het wellicht een goed idee om een aparte OV-chipkaart te nemen voor business gerelateerde reizen. Als je daar toch mee bezig bent, denk dan eens aan een NS business card. Dit is een OV-chipkaart met een zakelijk abonnement daarop geladen. Er zijn vier verschillende abonnementen mogelijk met ieder hun eigen kenmerken. Deze zijn alle vier dagelijks opzegbaar en kunnen je vele euro’s schelen.

Fiets van de zaak

Opdrachten dichtbij huis of fietsend naar een station? Bij een fiets voor woon-werk verkeer zul je misschien denken aan een fiets van de zaak. Maar dit is vaak duurder dan wanneer je zelf een fiets aanschaft en deze opvoert in je bedrijf. Van een privéfiets mag je €0.19 per kilometer opvoeren binnen je bedrijf. Ga je voer een dure fiets, bijvoorbeeld een elektrische fiets, dan kun je die over het algemeen beter als bedrijfsvermogen beschouwen.

OV fiets

OV-fiets

Een tweede optie is om fietsen van de NS te gebruiken. Deze zijn redelijk voordelig en wellicht goedkoper als je niet al te veel ritjes maakt. Deze fietsen kun je gebruiken met je NS businesscard. Ook voor een OV-fiets heb je abonnementen, maar je kunt ook zonder een abonnement een fiets meenemen voor €3,85 per dag en na de derde dag €5,00 per dag.

Een fiets leasen

Tegenwoordig kun je steeds goedkoper een fiets leasen of huren tegen een aantrekkelijk tarief. Zoals gezegd bij de NS wat natuurlijk ideaal is voor woon-werk verkeer. Maar ook steeds vaker bij gewone fietsenwinkels of de ANWB. Van e-bikes tot stints of gewone fietsen. Je bent natuurlijk lekker milieuvriendelijk bezig en de regering is daarom ook bezig om het leasen van een fiets fiscaal aantrekkelijker te maken.

Weet jij nog andere manieren om te reizen? Neem contact met ons op en laat je aanvulling achter!