De aankoopmakelaar geeft advies over de hypotheek

aankoopmakelaar inschakelen om een huis te kopen

De aankoopmakelaar adviseert de klanten over de best mogelijke hypotheek. Welke hypotheek het meest geschikt is, verschilt van klant tot klant. Daarnaast zijn er ieder jaar veranderingen in de voorwaarden en eisen voor het verkrijgen van een hypotheek in Nederland. Sinds begin dit jaar zijn er een aantal kleine aspecten veranderd. Deze veranderingen zijn ingegaan. Het gaat om de hypotheek garantie, de belastingkorting, tweeverdieners, en de WOZ waarde. Lees snel meer over de veranderingen die wellicht voor jou van toepassing zijn.

De aankoopmakelaar krijgt veel vragen over de aftrek

Een van de vele voordelen van een huis kopen is de belastingkorting. De maximale belastingkorting voor mensen in de hoogste belastingschijf daalt dit jaar. Dit is onderdeel van het plan om het belastingvoordeel langzaam af te bouwen. Over drie jaar zal de belastingkorting zelfs minder dan 40% zijn. Wij als aankoopmakelaar in Rotterdam krijgen hier veel vragen over. Wij houden voor onze klanten het nieuws bij.

Hoe zit het met tweeverdieners?

Ook dit is een punt waar de aankoopmakelaar veel vragen over krijgt. Als je een hypotheek aanvraagt dan kijkt de verstrekker naar beide inkomens. Maar niet op gelijke wijze. De bank neemt 100% van het hoofdinkomen in beschouwing. Dit betekent dat het secundaire inkomen voor 80% meetelt. Tweeverdieners kunnen dit jaar dus een hogere hypotheek krijgen. 

aankoopmakelaar inschakelen om een huis te kopen

De WOZ waarde wordt weer hoger

Het eigenwoningforfait met een half procent naar 0,6% voor onroerend goed met een WOZ waarde tussen €75.000 en €1.060.000. Dit forfait is het belastingpercentage dat over de de WOZ waarde betaald moet worden. Dat betekent niet direct een besparing, want de overheid heeft aangekondigd dat de WOZ waardes gaan stijgen.  

De Waardering Onroerende Zaken, beter bekend als WOZ waarde, is dit jaar wederom hoger geworden. De gemeente bepaalt de waarde van je hoofdverblijf. Wat er voorr jou verandert, hangt dus af van waar je woont. Over het algemeen geldt dat de WOZ waardes in Nederland gemiddeld 9% zullen stijgen. Je moet sowieso dus rekening houden met een stijging van vaste lasten. Informeer bij jouw aankoopmakelaar of gemeente wat dit voor jou betekent. 

Is een garantie handig?

Sinds de jaarwisseling is de maximale marktwaarde voor een NHG Hypotheken gestegen tot  €310.000. Tegelijkertijd zijn de kosten voor deze garantie gedaald. Betaalde je vorig jaar nog bijna 1% voor de Nationale Hypotheek Garantie, betaal je dit jaar nog maar 0,7%. Je kan dus een NHG hypotheek krijgen op duurdere huizen, maar je betaalt er minder voor. De nationale hypotheek garantie, ook wel NHG genoemd, is de garantie dat jouw hypotheekschuld wordt afgelost als je deze zelf onverhoopt niet kunt terugbetalen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je gaat scheiden, of als je je baan verliest. De garantie is ook van toepassing als je je huis moet verkopen, maar de openstaande hypotheek nog hoger is dan wat je op dat moment voor je huis kan krijgen.