Wat is een haarimplantatie?

haarimplantatie

Een haarimplantatie is een cosmetische chirurgische behandeling met een procedure waarin het haar wordt verplaatst naar het gebied waar er minder haar zit. Dit wordt gedaan bij bijvoorbeeld een kale kruin, om dit op te vullen. Naast hoofdhaar kan het ook toegepast worden op o.a. de wenkbrauwen en baard. Bij bepaalde medische oorzaken is een haarimplantatie niet geschikt. Hieronder kun je meer lezen over hoe een implantatie werkt en welke soorten haarimplantaties er zijn.

FUT-methode

Om een haarimplantatie te begaan wordt er gekeken naar welke methode het beste bij jou past. Dit kan een FUT- of FUE-methode zijn. De FUT-methode is een methode waarbij er een intensieve operatie wordt uitgevoerd van maar liefst zes uur. Tijdens deze methode wordt er een deel huid waar haar op zit weggesneden, wat ook wel het ‘donorgebied’ wordt genoemd. In het stuk waar de kale plek zich bevindt, wordt het donorgebied geplaatst. Dit wordt gedaan door eerst op de kale plek kleine gaatjes te maken. Na korte tijd groeit dit vast en wordt het gehecht.

FUE-methode

Bij de FUE-methode wordt er geen stuk huid met haar weggehaald, maar worden er haartjes uit het donorgebied weggehaald met een naald. Dit wordt dan weer geplaatst op de desbetreffende plek. Er blijft in tegenstelling tot de FUT-methode geen litteken over, maar het duurt wel langer en is intensiever. Het kan oplopen tot acht uur. Een ander voordeel van deze methode naast dat het geen littekens achterlaat, is dat het ook minder pijnlijk is dan de FUT-methode.

HST-methode

Je hebt ook de HST-methode: Haarstamcel Transplantatie. Deze methode houdt in dat er een gebied van de hoofdhuid met haar wordt geschoren en verdoofd. In tegenstelling tot de andere methodes, worden er haarfollikels verplaatst in plaats van de haren zelf. Deze behandeling duurt het allerlangst. Doordat er haarfollikels worden verplaatst en niet de haren zelf groeit er haar op de plek waar er een deel uit is gehaald en het gebied waar de follikels worden geplaatst.

Waar op letten bij een haarimplantatie?

Wanneer je deze grote stap zet, is het natuurlijk belangrijk om zo veel mogelijk informatie te verkrijgen en op te zoeken. Je wilt natuurlijk weten hoeveel ervaring de chirurg die de behandeling gaat uitvoeren daadwerkelijk heeft en welke kwalificaties. Gezien de risico is het ook verstandig om op te zoeken wat voor mogelijke complicaties er zijn en welke de chirurg al heeft gezien. Denk er ook goed over na en maak niet te snel de keuze om het te doen.

Hoelang duurt het herstel?

Bij een transplantatie kan het even duren tot er op het donorgebied weer haren groeit. Er is sprake van een tijdelijke uitval van de getransplanteerde haren en het kan zo’n vier maanden duren tot er nieuwe haren zichtbaar zijn. Als het gaat om het eindresultaat, duurt dit voor de meeste mensen twaalf maanden of langer.