Zelf je plafond isoleren? Zo pak je het aan als een professional

plafond isoleren

Je gaat je plafond isoleren. Bijvoorbeeld om een aangenamer leefklimaat in huis te creëren, geld te besparen op je energierekening of allebei. Misschien ben je een geoefende doe-het-zelver of wil je gewoon proberen of je deze klus op eigen houtje kan klaren. Goed nieuws: als je een beetje handig bent is het vrij goed zelf uit te voeren. Hoe? Dat leggen we je uit. 

De voordelen van een geïsoleerd plafond 

Eerst de voordelen van een geïsoleerd plafond. Die kunnen je namelijk aanzienlijke kosten besparen. Het isoleren van je plafond voorkomt verlies van warmte en het zorgt daardoor aan het einde van de maand voor een lagere energierekening. Isolatiefolie is verder gemakkelijk in gebruik, licht van gewicht en isoleert zowel geluid als warmte. Als klap op de vuurpijl werkt het ook nog eens isolerend voor geluid. Tijd om aan de slag te gaan. 

plafond laten isoleren

Dit heb je nodig 

Voordat je van start gaat, is het belangrijk om de juiste benodigdheden klaar te hebben liggen. Zorg dat je in ieder geval onderstaande tools bij de hand hebt: 

● isolatiefolie; 
● dwarslatten; 
● elektrische schroevendraaier; 
● doosje houtschroeven; 
● meetlint; 
● nietmachine; 
● nietjes; 
● cutter. 

Dit moet je doen voor je begint 

Voordat je begint met het isoleren zorg je dat het dakbeschot egaal is. Zo heb je een egale ondergrond om te werk te gaan. Leg alle andere benodigdheden klaar en schakel eventueel een tweede persoon in om je te helpen. Als je een plafond isoleert is een extra paar handen niet overbodig. 

Plafond isoleren 

Alles ligt klaar en je hebt het dakbeschot geëgaliseerd. Isoleer je dak vervolgens in deze 7 stappen: 

1. Pak een meetlint en meet de afstand tussen de nok en de muur; 

2. zaag een lat op maat en schroef de lat vast aan het dakbeschot; 

3. leg vervolgens de isolatiefolie uit op de vloer en snijd het stuk af dat je nodig hebt; 4. spreid de folie zo goed mogelijk over de oppervlakte en bevestig het met de nietmachine; 

5. trek het folie langs de randen goed strak; 

6. plaats vervolgens dwarslatten voor extra stevigheid van het geheel; 7. snijd het overtollige folie weg met de cutter.

Het resultaat van bovenstaande stappen is een goed geïsoleerd dakbeschot. Werk het af met gipsplaten en de klus is af. Relatief eenvoudig en zo geregeld! Mocht je enthousiast zijn geworden en ook je vloer willen isoleren, dat werkt hetzelfde als op het dakbeschot.