Wat is precies polyurethaan (PU)?

polyurethaan PU

Heb jij ergens polyurethaan zien staan en ben je nu benieuwd wat het is? Dat vragen veel andere mensen zich ook af. Daarom wordt het uitgelegd in dit artikel. Polyurethaan is een kunststof. Het vrij moeilijke woord wordt vaker met de afkorting PU benoemd. PU behoort tot de polymeren. De kunststof kent ook veel verschillende toepassingen. Wat deze zijn lees je in dit artikel.

De toepassingen van PU

Pu kent dus veel verschillende toepassingen. Bij Pu kun je het onderverdelen in twee verschillende segmenten. Deze worden de harde segmenten en de zachte segmenten genoemd. Wanneer we het hebben over de harde segmenten van PU, dan is dat vaak een di-isocyanaat. Dat is een functionele groep in de organische chemie die de formule -NCO kent. Denk hier dan bijvoorbeeld aan methyleendifenyldi-isocyanaat (MDI). Als dezer eindigt op twe of meer van die functionele functionele NCO-groepen, kan dit ook als 2,4-tolueendi-isocyanaat (TDI) worden gebruikt.

polyurethaan

Hoe ontstaat PU?

Maar hoe ontstaat PU dan? Het ontstaat vaak door een polymerisatiereactie tussen een zachte polyol en een hard isocyanaat. Wanneer er een verbinding is tussen harde en zachte segmenten zal deze kunststof ontstaan. Als jij besluit om alleen harde segmenten te gebruiken, ontstaat er een hard en bros materiaal. Dit zal ontstaan doordat de harde segmenten willen kristalliseren. Wanneer men alleen zachte segmenten gebruikt, ontstaat er juist een zwak materiaal. Dit materiaal zal makkelijk nogal erg los en stroperig. Ook is het vaak erg vloeibaar. Wanneer je besluit om de harde en zachte segmenten met elkaar te combineren zorg je voor een unieke combinatie. PU kun jij dus op meerder manieren gebruiken en toepassen. PU is vaak buigzaam, sterk en slijtvast. De onderlinge verhouding tussen de zachte en harde segmenten kan worden aangepast. Je kunt dus PU optimaal aanpassen op de beoogde toepassingen.

Waarvoor kun je PU gebruiken?

Pu bestaat dus zowel uit harde als zachte segmenten. PU materiaal is erg rubberachtig. Er zijn verschillende toepassingen waarvoor PU kan worden gemaakt. Je ziet PU vaak terug in het gebruik voor het interieur. Denk hierbij aan het interieur van auto’s en bedrijfswagens. Verder kan PU ook worden gebruik als kunstleer. Het wordt dan toegepast in schoenzolen. Men kan ook tijdens de polymerisatie gas toevoegen. Hierdoor kan jij er ook voor zorgen dat PU gaat schuimen. Er zijn twee varianten van PU schuim. Zoals je wel had kunnen raden is er een harde en een zachte variant van PU schuim. De zachte vorm van PU schuim zie je vooral veel terug in matrassen, banken, autostoelen en kussens. De harde variant van PU schuim zie je vooral terug in het gebruik voor isolatiemateriaal. Je kunt ook PU materiaal goed gebruiken voor het isoleren van gebouwen. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor koelinstallaties. Verder kunnen Polyurethanen ook worden gebruikt voor verven en coating. Denk bijvoorbeeld ook aan autolakken.