Wat doet een incassoadvocaat precies?

Het inhuren van een incassoadvocaat kan voor allerlei werkzaamheden in het incassotraject van pas komen. Het is namelijk zo dat een incassoadvocaat allerlei taken kan verzorgen. Omdat het lastig kan zijn om dit zelf allemaal te verzorgen, maar het geld dat een klant verschuldigd is toch binnen moet komen, kan het heel slim zijn om een advocaat in deze branche in te schakelen. Wie hier meer over wil weten kan veel hebben aan meer informatie over de verschillende taken die een advocaat kan uitvoeren. Zo kan direct worden bepaald wat de meerwaarde hiervan is voor een ondernemer.

Adviseren

De belangrijkste taak van een incassoadvocaat is eigenlijk niet eens het handelen. Het is vooral belangrijk om te weten dat de advocaat veel waarde kan hebben als adviseur. Als ondernemer kan je namelijk nog heel veel dingen doen voordat er daadwerkelijk gerechtelijke stappen ondernomen moeten worden. Dit is natuurlijk lang niet bij iedereen bekend. Daarom is het juist ook fijn om te weten dat de advocaat hier wel veel kennis van heeft. Zo kan juist door het inhuren van deze personen voor advies worden voorkomen dat er veel te veel betaald moet worden voor allerlei dure werkzaamheden die ook voorkomen kunnen worden.

Stappen zetten

Wordt de incassoadvocaat wel in gehuurd om de stappen die nodig zijn om het geld te krijgen ingehuurd, dan begint dat bij dezelfde stappen die ook een incassobureau normaal gesproken zet. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van een aanmaning. Dit kan vaak al voldoende zijn om de zaken op de juiste wijze aan te pakken. Wanneer echter blijkt dat de debiteur nog altijd niet voornemens is om te betalen, dan kan een incassoadvocaat wel flink wat verder gaan dan deze stap. Dit is dan ook juist waar de advocaat meer waarde kan gaan tonen. Het is dus goed om dit te weten.

Voor het gerecht

Wanneer andere stappen niet lijken te helpen, dan kan de incassoadvocaat daadwerkelijk een zaak maken van de betalingsproblemen van de betreffende debiteur. Anders dan een incassobureau is een advocaat namelijk in staat om een dagvaarding te doen. Dit betekent dan dus ook dat er flinke stappen gezet moeten gaan worden. Wanneer het verschuldigde bedrag hoog genoeg is, is dit echter natuurlijk wel de moeite waard. Alleen al om die reden is het interessant om altijd te kijken wat de advocaat allemaal kan betekenen in elke mogelijke situatie. Vaak is het beter mogelijk om geld te krijgen dan gedacht.

Uitvoerend

Wanneer een vonnis is uitgesproken, houdt het natuurlijk nog niet op. Er moet dan ook nog op worden toegezien dat de uitspraak daadwerkelijk ook wordt nageleefd. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat het van belang is dat iemand toeziet op de uitvoering. Ook die taak kan voor de incassoadvocaat weggelegd zijn. Zo blijft deze er tot het laatste moment bij betrokken. Het voordeel hiervan is dat er ook tot het laatste moment nog adviezen gegeven kunnen worden. Dit kan in sommige gevallen ook nodig zijn omdat het flink lastige zaken betreft. Hier is dus duidelijke meerwaarde.