Word een geschoolde motorrijder met de motorrijlessen

motorrijlessen door een ervaren motorrijder

Niet iedereen kan zeggen dat hij of zij motor kan rijden. Bijna iedereen kan wel fietsen, brommer rijden of in een auto rijden. Maar je maakt wel indruk als je kunt zeggen dat je met een zwaargewicht als een motor de weg op mag. Het is namelijk toch net even anders, je dient er een speciaal rijbewijs voor te halen. Dit kun je uiteraard behalen door lessen te nemen. Maar hoe worden de lessen precies opgebouwd? Het hangt af van hoeveel ervaring je al hebt opgedaan in het verleden met motorrijden. Tijdens een proefles die je gaat maken alvorens te beginnen aan de officiële lessen, zullen jij en je docent een inschatting maken van hoeveel motorrijlessen je nodig zal hebben, afhankelijk van wat je al weet en kan.

De motor zelf

Wanneer je begint met de rijlessen, en je hebt je hier in het verleden nog nooit in verdiept, ga je eerst leren hoe de motor zelf in elkaar zit. Uiteraard leer je dit ook tijdens je theorie, maar tijdens de rijlessen wordt dit visueel voor je gemaakt en wordt uitleg gegeven over waar alles zit en hoe je alles moet bedienen. Ook wordt de zithouding uitgelegd.

Bijzondere verrichtingen

Op het moment dat je weet hoe de motor in elkaar zit, hoe het werkt en hoe je moet zitten, mag je nog niet meteen de weg op. In evenwicht op een motor blijven zitten en het kunnen besturen zal eerst geleerd moeten worden. Je begint het leren weg te rijden op de motor. En wanneer je dat eenmaal onder de knie ga je kleine stukjes rijden op rustige terreinen Hier zijn verschillende parkoers uit gezet. Dit kan bestaan uit tussen pionnen door rijden zonder ze om te stoten. Maar er zijn nog veel meer oefeningen die je zal doen. Op deze manier leer je het rijden op de motor zelf onder de knie te krijgen. Hierover leg je ook een examen af, waar je uiteraard voor moet slagen. Dit heet het AVB-examen. Dit is namelijk om te voorkomen dat je bijvoorbeeld met evenwicht problemen al over de snelweg gaat, en daar een gevaarlijke val maakt.

motorrijlessen door een ervaren motorrijder

De weg op

Wanneer je het besturen van de motor en het rijden op de motor onder de knie hebt ga je de weg op. Dit is te vergelijken met rijlessen van een auto. Wanneer je al een auto rijbewijs hebt, is dit voor jou natuurlijk makkelijker dan wanneer je dat niet hebt. Er zullen tijdens de lessen op de weg namelijk focus gelegd worden op spiegel gebruik, rijstrook indelingen, verkeerslichten, hellingproeven en rotondes. Op deze manier leer je rekening te houden met het verkeer om je heen en het anticiperen op andere weg gebruikers. Hier leg je, als je instructeur vindt dat je er klaar voor bent, ook een examen voor af, waar je voor dient te slagen. Dit heet het AVB-examen.

Voorbereidingen op de lessen

Als je besluit om motorrijles in Zoetermeer te nemen, dien je wel de juiste spullen te hebben aangeschaft. Dit is uiteraard nog niet zo als je enkel nog maar een proefles hebt aan gevraagd. Maar als je deze hebt gehad en je gaat officiële lessen krijgen heb je de juiste kleding nodig. Het is namelijk gewoonweg prettig om in een zelf aangeschaft motorpak de weg op te gaan. Deze kleding is speciaal gemaakt om een eventuele val op te vangen. Het is natuurlijk niet altijd zo dat wanneer je motorrijlessen hebt dat je valt. Maar mocht het gebeuren kun je maar beter goed beschermd zijn. Naast een motor pak dien je ook een helm te dragen en gepaste laarzen. Wanneer je valt is het namelijk toch anders op een motor dan wanneer je van je fiets valt. Een motor weegt maximaal 200 kilo. En hier wil je niet onder komen te liggen.

Een op een lessen

Eigenlijk net als met autorijlessen krijg je een rij instructeur die alleen jou op dat moment les geeft. Je doet dit niet in teamverband of iets dergelijks. Het gevolg en het voordeel hiervan is dat de lessen echt op jou gericht zijn en alles op jouw tempo zal gaan. Hiermee loop je het risico mis dat er dingen overgeslagen worden die je wel dient te leren. Of dat je het gevoel hebt dat je onder druk staat. Motorrijlessen gaan hiermee op een zeer veilige en persoonlijke manier.