Expats aannemen, wat kan het bieden?

De wereld is steeds kleiner geworden. Zo is het bijvoorbeeld allang niet meer zo dat je werkt op het land achter de boerderij. Het is zelfs allang niet meer zo dat je een baan moet vinden in het dorp van herkomst. Sterker nog, er is overal op de wereld werk te vinden. Tegelijkertijd kan dit ook andersom werken. Wanneer je hier een functie hebt waarvoor je een werknemer moet vinden, dan kan het soms best slim zijn om eens over de grens te kijken. Dit geldt bijvoorbeeld zeker wanneer de functie moeilijk te vervullen blijkt.

Redenen voor de keuze

Het kiezen voor een expat kan veel voordelen hebben. In de eerste plaats is het natuurlijk zo dat je hierdoor een oplossing vindt voor de functie die je tot op heden maar niet vervuld kreeg. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je door te kiezen voor een werknemer uit een andere cultuur iets nieuws toevoegt aan de onderneming. Dit kan zorgen voor groei. Denk alleen al aan de andere zienswijze die je bedrijf kan verrijken. Dit betekent dus dat je veel meer profijt hebt van de nieuwe werknemer van over de grens dan alleen door de letterlijke werkzaamheden die gedaan worden.

Plaatselijke ingang

Wanneer je als onderneming internationaal zaken doet, dan kan het aannemen van een expat ook een extra waarde hebben op hoger niveaus. Denk bijvoorbeeld aan de ingangen die je met het aannemen van deze werknemer tot je beschikking krijgt. Dit komt bijvoorbeeld doordat je toegang krijgt tot een plaatselijk netwerk dat tot op heden gesloten was gebleven voor je. Bovendien krijg je meer gedaan omdat je iemand hebt die de plaatselijke markt kent en die weet hoe de plaatselijke gebruiken in elkaar steken. Dit maakt het vaak net iets gemakkelijker om zaken gedaan te krijgen. Dit is voor veel bedrijven een reden.

Kennisoverdracht

De wisselwerking tussen verschillende culturen werkt natuurlijk ook twee kanten op. Kennisoverdracht is zelden eenrichtingsverkeer. Dit betekent dus dat je er als bedrijf zelf ook iets van kunt leren door iemand van buitenaf aan te nemen. Tot op bepaalde hoogte is dit natuurlijk niet anders dan wanneer een werknemer uit eigen land nieuw het bedrijf binnenkomt. Al is het verschil natuurlijk wel dat de gehele achtergrond en opleiding van de expat vaak anders zijn dan die van binnenlandse werknemers. Dit betekent dus ook dat de werknemers die reeds in dienst zijn hier veel van kunnen leren. Dit kan veel groei meebrengen.

Problemen voorkomen

Naast alle voordelen zijn er natuurlijk ook een aantal zaken waarop gelet moet worden. Het is immers bijvoorbeeld zo dat er altijd een aantal barrières kunnen ontstaan die doorbroken moeten worden. Juist door adviezen aan te nemen is het goed mogelijk om deze valkuilen voorbij te komen zonder erin te trappen. De problemen hebben vaak niet veel te doen met de zaken die op de werkvloer moeten gebeuren, maar juist met de zaken die rondom het werken spelen. Door hier slim op in te spelen is het mogelijk om al deze zaken simpelweg te slim af te zijn.

De taal begrijpen

Het is belangrijk dat de verschillende personen die met elkaar gaan werken elkaar zo snel als mogelijk gaan begrijpen. Vaak kan met het spreken van Engels of Frans al veel voor elkaar worden gebracht. Toch is het slim ook te zorgen dat de expat bijvoorbeeld kennis krijgt van de Nederlandse taal. Iets wat hier heel goed bij past is bijvoorbeeld een schrijftraining, dit is heel bevorderlijk voor de communicatie Dit is natuurlijk zeker het geval wanneer de aanstelling voor langere tijd is. Het is verstandig om al direct vanaf het begin voor taallessen te zorgen. Het is dan ook goed om te weten dat er verschillende bureaus actief zijn die deze lessen aanbieden. Dit zorgt ervoor dat je dus gemakkelijk kunt beginnen.

Voorlichting geven

Het is ook belangrijk om alle andere betrokkenen tijdig op de hoogte te stellen van de komst van de nieuwe werknemer. Zeker wanneer deze van buitenaf komt kan het immers veel helpen om in ieder geval vooraf te verdiepen in wat deze persoon mee gaat brengen. Daardoor kunnen een aantal zaken al de pas worden afgesneden. Overigens is het ook slim om direct zelf een checklist langs te lopen met allerlei zaken. Zo zullen er bijvoorbeeld ook veel zaken moeten worden geregeld die van belang zijn voor iedereen die binnen de Nederlandse landsgrenzen werkzaamheden verricht, bijvoorbeeld met betrekking tot contracten.

Meer voordelen dan nadelen

Uiteindelijk zal al snel blijken dat het aannemen van een expat meer voordelen dan nadelen met zich meebrengt. Het is simpelweg zo dat een onderneming op deze manier op een flink aantal vlakken vooruit wordt geholpen. Dit is natuurlijk erg waardevol. Dit geldt zeker in tijden waarin de concurrentie door de internationalisering van de wereld groter is dan ooit tevoren. Wanneer je daar op deze manier mee om kunt gaan, dan is dit natuurlijk altijd aan te raden. Er zijn zelfs al bedrijven die specifiek om deze redenen banen hebben gecreëerd om daarvoor expats aan te stellen.