Een alarm voor ouderen

alarm voor ouderen

Waarom zou je een alarm voor ouderen aanschaffen? Veel mensen omschrijven het als een ware oplossing. Het is namelijk zo dat jij met een alarm voor ouderen zelfstandig kunt blijven en toch hulp kunt vragen bij lastige situaties. Het zal je meer zelfvertrouwen geven. Je hoeft namelijk ook niet uren te wachten op hulp met zo’n alarm. Als je bijvoorbeeld niet zelf kunt op staan kan er iemand binnen een mum van tijd bij je zijn op je te helpen. 

Hoe werkt een alarm voor ouderen? 

Als je nog graag in je eigen huis wilt wonen en niet afhankelijk wilt zijn van een verpleeghuis of verzorgingsinstelling, dan is een alarmsysteem een uitkomst. Je hebt dan 24/7 een veilig gevoel want wanneer er een melding binnenkomt, wordt er gelijk vanuit de meldkamer meteen contact opgezocht met de waarschuwingsadressen. Je hebt het alarm in verschillende vormen die later in dit artikel worden besproken. De waarschuwingsadressen kunnen familie en/of mantelzorgers zijn. Ook kunnen het omwonenden zijn. Het seniorenalarm staat 24 uur per dag en 7 dagen per week aan en in verbinding met de meldkamer. 

Direct gekoppeld met zorginstelling 

Het kan ook zo zijn dat het alarmsysteem direct is gekoppeld met een zorginstelling. Er is dus niet altijd de tussenkomst van een meldkamer, familie, mantelzorger of omwonenden. Je kunt er echter wel voor kiezen om de zorgvraag direct bij de mantelzorger, familie of omwonenden terecht te laten komen. 

Verschillende soorten alarmen

Je kunt dus kiezen uit verschillende soorten ouderen alarmen. Ten eerste heb je het alarm met een polsband. Je kunt met een polsband altijd alarm slaan wanneer er behoefte aan is. Vooral als je op een moment jezelf niet meer kan redden is het heel erg belangrijk dat je veilig bent. Je kunt naast de paniekknop ook nog bijvoorbeeld een rook- en gasmelder aansluiten op de polsband zodat je dan ook gemakkelijk alarm kan slaan. Daarnaast is ook een camerasysteem een mogelijkheid. De polsband heb je altijd om en daardoor kun je dus altijd om hulp vragen. 

alarm voor ouderen

De telefoonkiezer en gsm

Het is natuurlijk ook moeilijk om als oudere telefoonnummers te onthouden. Je hebt ook zo veel familie en kennissen dat het intoetsen van een telefoonnummer bij hulp soms erg lastig kan zijn. Daarom kun je in het alarm een aantal telefoonnummers opslaan. In het geval van nood zou dan eerst nummer 1 worden ingeschakeld. Als er geen reactie is zal nummer 2 worden ingeschakeld en daarna des nood nummer 3. De gsm voor een oudere is ook een optie voor een alarmsysteem. Het heeft een zeer duidelijk beeldscherm waar alles goed op te lezen is. De toetsen zijn ook erg groot en verder zijn er beperkte functies op de gsm. Zo kun je het overzicht goed houden op de telefoon. Het voordeel hierbij is dat je als alarmerend hulp niet nodig is, gewoon zelf kunt bellen voor hulp.