Assertiever worden? Zo doe je dat

Assertiviteitstraining in Amsterdam

Kun je het wel gebruiken om iets meer voor jezelf op te komen? Dan is een assertiviteitstraining misschien iets voor jou. In een of meerdere cursus sessies leer je op een zelfverzekerde manier je mening te uiten. Bij veel situaties komt dit van pas. Zowel privé als op het werk. In meerdere steden kun je de training volgen, van trainingen in Breda tot assertiviteitstraining Amsterdam. Er zijn vaak genoeg opties bij jou in de buurt. In dit artikel lees je meer over de inhoud van een assertiviteitstraining, voor wie de training geschikt kan zijn en hoe je zelf met je assertiviteit aan de slag kunt.

Wat leer je bij een assertiviteitstraining?

Als je het hebt over assertiviteit, heb je het over opkomen voor je eigen mening. Ben je assertief, dan ben je mondig, zelfverzekerd en zelfbewust. Het doel van de training is dat je leert om op een zelfverzekerde manier voor je eigen punten op te komen. Dat wil zeggen, dat je niet meer twijfelt of je wel voor je eigen mening op durft te komen en dat je je niet schaamt voor je eigen vragen of opmerkingen.

Tijdens de training krijg je technieken aangeleerd en oefen je met bepaalde situaties. Je leert bovendien je eigen positie in de groep te herkennen en te verbeteren. Met veel tips kun je meteen aan de slag. Aan het einde van de assertiviteitstraining kun je zonder twijfel aan de rest van de groep vertellen hoe jij over iets denkt. Het is niet zo dat je je mening door leert drammen. Het gaat erom dat je op een positieve manier jezelf kunt uiten.

Assertiviteitstraining Amsterdam

Voor wie is een assertiviteitstraining geschikt?

In principe kan iedereen meedoen met een assertiviteitstraining. Als je in situaties waar je voor je eigen mening op moet komen merkt dat je meer zelfvertrouwen wilt hebben, kan een assertiviteitstraining uitkomst bieden. Ook als je op een manier moeite hebt met groepssituaties. Iedereen zou er wat aan kunnen hebben.

Daarom worden de trainingen ook vaak in groepsverband gegeven. Dan kun je meteen op je eigen gedachtes en gedrag reflecteren en andere opties oefenen. Je leert op een overtuigende en effectieve manier te communiceren. Veel trainingen worden ook zakelijk gevolgd. Het draagt bij aan de effectiviteit van de samenwerking in teams als je leert hoe iedereen zich tot elkaar positioneert en hoe de communicatie verbeterd kan worden.

Zelf met assertiviteit aan de slag

Lijkt het je wat om eerst zelf te oefenen met het verbeteren van je assertiviteit? Dan zijn er dingen die je op eigen houtje kunt proberen. Na verloop van tijd zal je merken dat veel oefeningen vanzelf gaan. Je hoeft er dan geen moeite meer voor te doen om dingen toe te passen. In sociale situaties waar je met andere mensen in groepsverband omgaat, kun je de volgende dingen proberen te verbeteren.

Geef je mening in een groep

Een eerste ding dat je zou kunnen proberen is het geven van je mening. Doe dit op een moment dat je het normaal niet zou doen. Besef je, dat jouw mening net zo belangrijk is als dat van een ander. Vertrouw erop dat jij mag vinden wat jij vindt en dat je dat mag uiten.

Laat het weten als je het ergens niet mee eens bent

Het geven van je eigen mening kan al helemaal lastig zijn als je het niet eens bent met de huidige opinie in de groep. Het is daarom een goede oefening om te laten weten dat jouw mening anders is. Wellicht zijn er dan andere mensen die het weer met jou eens zijn of kom je tot een tussenweg.

Vraag eens om hulp

Een derde manier om aan je assertiviteit te werken, is het vragen om hulp als je iets nodig hebt. Veel mensen vinden dit lastig. Maar in principe staat niets je in de weg om iemand eens om een gunst of om hulp te vragen. Het zal je verbazen dat veel mensen je willen helpen.

Werk aan je lichaamshouding

Om op een zelfverzekerde manier over te komen, kun je werken aan je lichaamshouding. Voor een groot deel bepaalt dit hoe je overkomt. Ga dus stevig staan of rechtop zitten en praat duidelijk. Zorg voor pauzes in je verhaal en probeer te ontspannen.

Probeer het zakelijk te houden

Het opkomen voor jezelf kun je ook als iets zakelijks zien. Daarmee wordt bedoeld dat je dingen niet persoonlijk op moet vatten. Als iemand het niet met jouw mening eens is wil niet zeggen dat hij iets tegen je heeft. Het scheelt daarom als je het zakelijk ziet en niet persoonlijk.